» Obiectiv general
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unor masuri active de ocupare a somerilor de lunga durata la nivelul a 4 unitati administrativ teritoriale (2 orase si 2 comune), din regiunea de NV. Piata muncii din NV a suferit schimbari importante in contextul crizei globale, manifestat prin reducerea populatiei active ocupate, cresterea somajului de lunga durata. Lipseste o strategie care sa aduca masuri de crestere a gradului de ocupare la nivel local. Nu se cunosc date cu privire la numarul persoanelor aflate in somaj de lunga durata, si nici caracteristicile acestui fenomen. In concluzie: este extrem de important sa se identifice nevoile pe fiecare categorie a GT (pers inactive, someri de lunga durata, someri de lunga durata tineri), de aceea s-a stabilit ca prim pas studiul. Exista diferente economice intre aceste 4 UAT, unele sunt caracterizate de importante oportunitati la nivel de angajatori (la acestea punctul slab este lipsa pers calificate pentru domeniul de act), iar in altele nu exista oportunitati in acest domeniu. Ele se afla aproape unele de altele, existand posibilitatea transportului la locul de munca, si toate 4 sunt apropiate de municipiul resedinta de judet, care iar poate atrage mana de lucru. Este important sa se intervina specific, la nivel local printr-o strategie de ocupare, asumata de administratia publica si ceilalti actori sociali reprezentativi in directia cresterii ratei de ocupare. Doar asa se poate vorbi de dezv durabila a zonei. In acest context, constientizarea importantei participarii la FP, dezv competentelor individuale si dobandirea unui nivel de competente ridicat, corelat cerintelor angajatorilor, reprezinta conditiile fundam pentru insertia si cresterea ocuparii pe o piata a muncii competitiva, dinamica. Nu exista o corelare intre calificari si nevoile pietei muncii. E necesara, deci, in viziunea unei dezv a conceptelor de FP si performanta, o abordare integrata bazata pe competente in vederea cresterii gradului de ocupare a fortei de munca calificata si la nivel local. Important a se actiona intr-o maniera orientata si individualizata pe nevoi specifice. Act proiectului sunt orientate spre elaborarea si implementare metodelor inovatoare pt. promovarea ocuparii in randul pers aflate in cautarea unui loc de munca; intregul proiect este destinat satisf nevoilor GT.
Astfel, acestora le sunt oferite:
- O structura destinata promovarii masurilor active de ocupare,
- Inf permanenta in cadrul centrului
- Ofera inf, consiliere si asistenta pt mobilitate ocupat si geografica;
- Sprijina pers in directia ocuparii prin serv de instruire, precum si prin asistenta pentru demararea de activitati indep;
- Ofera consiliere personalizata;
- Realizeaza evaluarea potentialului aptitudinal al GT;
- Ofera servicii de FP in ocupatii cerute pe piata muncii locale, regionale,
- Ofera informatii actualizate privind piata muncii. Proiectul reprezinta solutia optima pentru contracararea efectelor negative in contextul crizei globale, in directia generarii de alternative economice si sociale. Modul de selectionare a beneficiarilor proiectului: realizare pe mai multe directii, mai multe metodologii, pentru a ne asigura ca proiectul „ajunge” la toti cei care au nevoie de el, acest lucru se poate vedea in activitatile propuse. Astfel beneficiarii vor fi recurtati prin proiect prin implicarea actorilor relevanti din comunitate care au contact cu potentialii beneficiari (AJOFM, primarie etc,) -proiectul include act inovative pentru comunitatile vizate, prin studiul realizat asupra comunitatilor cu tinta identificarea realitatii in ocupare, dar si pentru identificarea masurilor necesare de interventie in cresterea ratei de ocupare; – sunt incluse act si metode inovatoare, bazate pe transferul de bune practici prin facilitarea mobilitatii ocupationale, de exemplu prin org de targuri de locuri de munca; prin formare antreprenoriala si asistarea in demararea unor act indep sau mici afaceri, proiectul contribuie la ocuparea pers pe cont propriu. Prin cercetarea realizata vor fi stabilite directiile de calificare relevante pentru piata muncii si dinamica acesteia. Grupul tinta este format din 1000 de persoane din urmatoarele categorii: pers inactive, someri de lunga durata, adulti si tineri. Efectul pozitiv pe termen lung este dezvoltarea durabila a comunitatilor vizate prin crestera ratei de ocupare, fiind utilzate resursele locale, prin dezvoltarea capacitatilor de ocupare ale beneficiarilor, dar si prin utilizarea oportunitatilor de mobilitate ocupationala si geografica si dezvoltare antreprenoriala.